Over La Cour

Op loopafstand van de mooie en gezellige Bossche binnenstad, direct achter het centraal station van Den Bosch, staat appartementencomplex La Cour. Dit architectonisch bijzondere complex werd eind 1996 opgeleverd, als een van de eerste nieuwe gebouwen in het Paleiskwartier. Hier is in de afgelopen 20 jaar een nieuwe, moderne ‘binnenstad’ verrezen en het werk is nog niet af. In de komende jaren wordt verder gebouwd aan het Paleiskwartier. Voor informatie over alle toekomstplannen bezoek dan de website van het informatiecentrum van het Paleiskwartier.

La Cour bestaat uit 162 appartementen, 1.300 m² winkels en horeca, parkeergarage voor 130 auto’s. Het complex is als een gesloten bouwblok opgezet, zoals de meeste wooncomplexen in het Paleiskwartier. Het omsluit een binnentuin die een privé-karakter heeft. De binnentuin is namelijk alleen toegankelijk voor de bewoners van la Cour. In de loop van de jaren zijn de ruimtes op de begane grond ingevuld met horeca en kleine winkeltjes, zoals onder andere een bakker, een paar cafés en restaurantjes en een kapper.

Deze partijen zijn bij de ontwikkeling en realisatie betrokken geweest:
Opdrachtgever: Kondor Wessels Projecten BV
Architect: Derks Stevens Architecten te ‘s-Hertogenbosch
Ontwikkeling: Credo Integrale Planontwikkeling BV
Realisatie: Wessels Zeist BV

Architect Gerard Derks: “La Cour en de Van Lanschottoren vormen naast het Paleis van Justitie de eerste grootstedelijke uitbreiding aan de westzijde van het station in ’s-Hertogenbosch. De vormgeving refereert aan de vormentaal van het Paleis van Justitie (architect: Charles Vandenhove), waardoor er een architecturale aansluiting ontstaat op de Stationsweg aan de oostzijde van het station. Bij la Cour is gekozen voor een hofvormige opzet met stedenbouwkundige poorten richting Leeghwaterlaan, zodat er vanuit deze laan zicht is op de semi-openbare hof. In het stedelijk blok zijn de parkeerplaatsen gelegen onder een half open tuin. De Van Lanschottoren is oorspronkelijk ontworpen als woontoren, maar in een later stadium functioneel gewijzigd in een kantoorgebouw. Onder het openbare gebied is een parkeergarage gelegen.”

Eén van de mooie dingen van het complex is de prachtige binnentuin. Onderstaande foto’s, gemaakt in zomer van 2013, spreken voor zich.